Vijesti

Objavljeno: 12.7.2017 u 17:04
|
Autor: HDOO

23.09.2017. subota 9:30, Zagreb, predavanja za optometriste

Vijesti : 23.09.2017. subota 9:30, Zagreb, predavanja za optometriste

Tehnička škola "Ruđer Bošković", Getaldićeva, Zagreb

Poštovani,

 

Pozivamo Vas da se priključite programu CJELOŽIVOTNOG UČENJA u OPTOMETRIJI. Sudjelujete u regulaciji optometrije u Hrvatskoj.

 

Jedan blok predavanja bio je 03. lipnja 2017.godine. Svi polaznici su ih pozitivno ocijenili zato Vas pozivamo da se prijavite na slijedeći blok predavanja koji će se održati 23. rujna 2017. u 9,30 sati u Zagrebu u Tehničkoj školi Ruđer Bošković, Getaldićeva 4.

Program predavanja:

Konačni raspored prezentacija 23. rujna 2017 u Tehničkoj školi Ruđer Bošković, Getaldićeva 4, Zagreb:

-        09,15 – 09,30  Prijave i kava

09,30 – 10,10  Treniranje senzorike i motorike kroz treniranje vida – Damjan Žunić

10,10 – 10,50  Osnove perimetrije – Matjaž Mihelčič

10,50 – 11,10  Pauza za kavu i kroasane

11,10 – 11,50  Perimetrija u optometrijskoj praksi - Sponzorsko predavanje – Damjan Žunić

11,50 – 12,30  Odnos vergencije i akomodacije i utjecaj na vid – Jaka Kuković

12,30 – 12,50  Pauza za kavu i sendviče

12,50 – 13,30  Protokol biomikroskopiranja – Nataša Vujko Muždalo

13.30 – 14,20  Keratokonus – Zdravko Beljan

14,20 – 15,00  Okrugli stol – molimo prijaviti teme na hdooinfo@gmail.com .

Napomena: ukoliko ne bude prijavljenih tema za diskusiju, okrugli stol se neće održati. U slučaju potrebe, diskusija na teme okruglog stola će se nastaviti i iza 15,00 u prostoriji HDOO-a, Getaldićeva 4, Zagreb.


Kratak opis tema:

Treniranje senzorike i motorike kroz treniranje vida - Damjan Žunić

Način na koji obrađujemo vizualne informacije je navika koja se može istrenirati i poboljšati. Bilo da se radi o profesionalnim sportašima, vojnicima, vozačima, osobama koje boluju od multiple skleroze, autizma, ADHD-a pa čak i osobama koje se oporavljaju od operativnih zahvata, ozljeda glave ili moždanog udara, svi oni mogu bitno utjecati na ishod terapije i kompletni oporavak.

Osnove perimetrije – Matjaž Mihelčič

U predavanju ćemo se upoznati sa osnovnim principima perimetrije. Pokazani će biti načini statičkih i kinetičkih metoda te svrhe svake od njih. Naglasak će biti na automatiziranoj kompjuterskoj perimetriji, strategijama testiranja, stimulusima te svrsishodnim određivanjem testnih protokola. Pokazani će biti primjeri nalaza. Prodiskutirane će biti najčešće pogreške prilikom izvođenja postupaka i komunikacija sa klijentom u svim fazama testiranja.

Perimetrija u optometrijskoj praksi - Sponzorsko predavanje – Damjan Žunić

Perimetrija je izrazito cijenjena vještina u području oftalmologije i optometrije, a sa napretkom tehnologije takve usluge postaju sve dostupnije u svakodnevnoj praksi. Brz, pouzdan i jednostavan za korištenje perimetar polako postaje standard u svakoj modernoj poliklinici i optici. Perimetar Henson 9000 je idealan "screening" uređaj koji ne zauzima puno prostora, izrazito je jednostavnog sučelja, te koristi iste algoritme kao i drugi perimetri, pa je tako moguće uspoređivati rezultate i sa drugih uređaja. Uključivanjem ovog dijagnostičkog uređaja u svakodnevnu praksu, optometristi mogu bitno poboljšati kvalitetu usluge koju nude, te pomoći u prevenciji potencijalnih oštećenja koja bi možda bila prekasno otkrivena.

Odnos vergencije i akomodacije i utjecaj na vid - Jaka Kukovič

U prezentaciji će se objasniti veza vergencije i akomodacije, kako jednostavnim metodama mjeriti vergenciju i na što trebamo paziti kod određivanja konačne korekcije.

Protokol biomikroskopiranja - Nataša Vujko Muždalo

Prezentacija će pokazati, korak po korak, kako u vrlo kratkom vremenu napraviti kompletnu kontrolu zdravstvenog stanja očiju, vjeđa i spojnica. Nakon što se u praksi usvoji rutina  biomikroskopiranja moguća je kompletna inspekcija oba oka u 4-5 minuta.

Keratokonus – Zdravko Beljan

U predavanju će se ponoviti građa i fiziologija rožnice. Razlozi nastanka ektazija kao i načini liječenja. Početni znakovi, simptomi, rizične skupine i prognoza. Korekcija kontaktnim lećama keratokonusa, kao najčešćeg oblika ektazije. Primjeri iz prakse i oprema potrebna za optičku korekciju keratokonusa.


Kratko objašnjenje kako je postavljen program cjeloživotnog učenja.

Uobičajeno je da se cjeloživotno učenje organizira u mnogim zanimanjima koja su zahtjevna i u stalnom razvoju. Da bismo bili u toku s napretkom optometrije i da bi se mogli prisjetiti naučenih, a možda pomalo zaboravljenih znanja i vještina organiziramo predavanja i prezentacije od četiri puta godišnje s unaprijed određenim terminima (23. rujna 2017.; 25. studenog 2017.; 03. veljače 2018.; 26. svibnja 2018.)

Svaki termin ima 6 predavanja ili prezentacija od kojih se 5 boduje, a sponzorsko stručno predavanje se ne boduje. Za svako predavanje (prezentaciju) dobiva se 1 bod, ali tek kada odgovorite na kratak kviz od pet multichoice pitanja i ukoliko imate barem 4 točna od maksimalno 5 odgovora.

Da bi se dobio CERTIFIKAT CU iz OPTOMETRIJE potrebno je u 12 mjeseci skupiti najmanje 10 od maksimalnih 20 bodova.

 

Koje su prednosti sudjelovanja u cjeloživotnom učenju (programu CERTIFIKAT CU iz OPTOMETRIJE)?

Obnova naučenih znanja

Usvajanje novih znanja i vještina ( na taj se način razvija i unaprjeđuje, ali i širi djelokrug djelovanja)

Sudjelovanje u kreiranju i radu društva (HDOO)

Povoljnija zajednička nabava opreme

Sudjelovanje i utjecaj na regulaciju OPTOMETRIJE u Hrvatskoj

Sudjelovanje u regulaciji zanimanja optometrist

Promidžba optika u kojima rade optometristi koji posjeduju CERTIFIKAT CU iz OPTOMETRIJE. Na web stranici HDOO-a objaviti će se popis optika (uz pristanak vlasnika optika) u kojima rade (Provjerite ima li Vaša optika certificiranog optometristu?)

Rad na promidžbi i unaprjeđenju struke u cjelini  jer je rast rejtinga struke i direktni  rast rejtinga svakog od nas i obrnuto

 

Koje su obveze polaznika programa CETRIFIKATA CU iz OPTOMETRIJE?

Registracija na http://cu.hdoo.hr na početku (samo prvi put)

Prijava prije svakog predavanja na istoj stranici (http://cu.hdoo.hr) najkasnije 7 dana prije početka zbog organizacijskih razloga

Plaćanje kotizacije (i prema želji članarine, jer članovi Hrvatskog društva optičara i optometrista imaju popust od 50% na kotizaciju. Godišnja članarina je 200 kuna za zaposlenike i 700 kuna za vlasnike optika)

Za stjecanje CERTIFIKATA CU iz OPTOMETRIJE potrebna je minimalna prisutnost na 50% predavanja godišnje (2 puta godišnje) i popunjavanje kviza (barem 80% točno) nakon svakog odslušanog predavanja u roku 30 dana

 

Koje su obveze organizatora (HDOO-a)?

Organizacija najmanje četiri puta godišnje po minimalno 5 predavanja/prezentacije/radionice

Osiguranje prostora

Osiguranje predavača/prezentatora/voditelja

Oglašavanje vlasnika CERTIFIKATA CU i optika u kojima rade na web stranicama HDOO-a

Organizacija dodatnog okruglog stola ovisno o prijavljenim temama o kojima se treba raspraviti

Regulacija OPTOMETRIJE i zanimanja OPTOMETRIST

 

Pitanja i sugestije, molimo, poslati na e-mail na hdooinfo@gmail.com. 

 

Nadamo se da smo Vas zainteresirali za predavanja. Molimo Vas da ovo pismo proslijedite kolegama optometristima i pokušate ih zainteresirati za CJELOŽIVOTNO UČENJE i regulaciju OPTOMETRIJE.

 

Srdačan pozdrav!

Vaše Hrvatsko Društvo Optičara i Optometrista

 

Nekoliko pohvala zadovoljnih polaznika:

Poštovani kolege, bilo mi je zadovoljstvo, i još jednom hvala što se brinete za opstanak ove struke. Prenio sam svima koje znam i nadam se da će se, na slijedećem predavanju, odazvati u većem broju. (G.K.)

U subotu sam prisustvovala predavanjima i htjela bih vas sve pohvaliti! Bilo je iznimno poučno. Nekih stvari sam se prisjetila, a neke nove i naučila! Ovo je prvi moj dolazak na vaše edukacije i definitivno ne želim niti jedan propustiti jer čovjek može svašta novog naučiti i saznati! Žao mi je bilo vidjeti tako mali broj odazvanih, što je zapravo poražavajuća slika za našu struku i zainteresiranost naših kolega ka daljnjem napredovanju i usavršavanju, te međusobnom podržavanju! Na mene ste ostavili svi predavači, i one koje sam znala sa VVG-a i nove koje sam upoznala, pozitivan dojam! Samo tako nastavite i vidimo se u rujnu na novim predavanjima! (J.N.)

Ostali članci

03.12.2022. subota, Stručna predavanja

28.10.2022 | 13:22
03.12.2022. subota, početak u 10 sati, Tehnička škola Ruđer Bošković, Getaldićeva 4, Zagreb, Poziv na sudjelovanje stručna predavanja - edukacija
03.12.2022. subota, početak u 10 sati, Tehnička škola Ruđer Bošković, Getaldićeva 4, Zagreb, Poziv na sudjelovanje stručna predavanja - edukacija
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : dopis uz novi Zakon o medicinskim proizvodima 2022.g.

dopis uz novi Zakon o medicinskim proizvodima 2022.g.

17.2.2022 | 11:34
update, Europsko vijeće optometrije i optike, koordinacijska skupina 2022.g.
update, Europsko vijeće optometrije i optike, koordinacijska skupina 2022.g.
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : In memoriam - Ružica Mavrin

In memoriam - Ružica Mavrin

2.2.2022 | 8:46
Ružica Mavrin, 1949.-2022. Čakovec
Ružica Mavrin, 1949.-2022. Čakovec
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : In memoriam - Neven Zoković, prof.

In memoriam - Neven Zoković, prof.

27.9.2021 | 12:09
U četvrtak 23. rujna 2021. u 87. godini života preminuo je dragi profesor, dugogodišnji član Upravnog odbora Hrvatskog Društva Očnih Optičara.
U četvrtak 23. rujna 2021. u 87. godini života preminuo je dragi profesor, dugogodišnji član Upravnog odbora Hrvatskog Društva Očnih Optičara.

14.07.2021. srijeda 19 sati, skupština i on-line edukacija - ODGOĐENO

23.5.2021 | 7:05
Izborna i izvještajna skupština HDOO-a i Webinar Tema: "Keratokonus" će se održati u drugom terminu koji će biti naknadno objavljen
Izborna i izvještajna skupština HDOO-a i Webinar Tema: "Keratokonus" će se održati u drugom terminu koji će biti naknadno objavljen
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : 14.05.2021. OPTIKA 2021 od 16-21 sati

14.05.2021. OPTIKA 2021 od 16-21 sati

7.5.2021 | 22:08
On-line seminar u organizaciji Društva očesnih optikov Slovenije - pročitajte program i raspored
On-line seminar u organizaciji Društva očesnih optikov Slovenije - pročitajte program i raspored
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : 26.05.2021. srijeda, 19 sati, on-line edukacija

26.05.2021. srijeda, 19 sati, on-line edukacija

3.5.2021 | 9:41
Webinar Tema: "Myopia Management 2", Matjaž Mihelčič
Webinar Tema: "Myopia Management 2", Matjaž Mihelčič

28.04.2021. srijeda, 19 sati, on-line edukacija

6.3.2021 | 12:06
Webinar, tema: "Kontrola miopije", Nikola Ćibarić
Webinar, tema: "Kontrola miopije", Nikola Ćibarić
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : 24.03.2021. srijeda, 19 sati, on-line edukacija

24.03.2021. srijeda, 19 sati, on-line edukacija

2.3.2021 | 19:30
Webinar, tema: ""Biometrijske naočalne leće i ostale zanimljivosti iz Rodenstocka", predavač Karlo Šipoš. Novosti od proizvođača: Nidek, Oculus, Rexton.
Webinar, tema: ""Biometrijske naočalne leće i ostale zanimljivosti iz Rodenstocka", predavač Karlo Šipoš
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : 24.02.2021. srijeda, 19 sati, on-line edukacija

24.02.2021. srijeda, 19 sati, on-line edukacija

19.2.2021 | 16:50
Webinar, tema: "Modni trendovi i proizvodne značajke kao benefit za krajnjeg kupca", Predavačica: Marina Dorčić Bartolić, univ.spec.oec , Marketing manager, De Rigo Vision Hrvatska d.o.o
Webinar, tema: "Modni trendovi i proizvodne značajke kao benefit za krajnjeg kupca", Predavačica: Marina Dorčić Bartolić, univ.spec.oec , Marketing manager, De Rigo Vision Hrvatska d.o.o
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : 2021.g. Plan on-line edukacija, webinari, predavanja

2021.g. Plan on-line edukacija, webinari, predavanja

12.2.2021 | 8:12
Tijekom 2021.g. - prema planu - jedan termin mjesečno - zadnja srijeda u mjesecu - početak u 19 sati
Tijekom 2021.g. - prema planu - jedan termin mjesečno - zadnja srijeda u mjesecu - početak u 19 sati
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : In memoriam - Ivan Rimc

In memoriam - Ivan Rimc

5.2.2021 | 8:24
Ispraćaj u krugu obitelji bit će u subotu 06.02.2021 na Čatež ob Savi u 15:00
Ispraćaj u krugu obitelji bit će u subotu 06.02.2021 na Čatež ob Savi u 15:00
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : In memoriam

In memoriam

26.11.2020 | 9:08
Nikola Orešković
Nikola Orešković
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : 20.11.2020. petak, 18 sati, on-line edukacija

20.11.2020. petak, 18 sati, on-line edukacija

19.11.2020 | 12:14
On-line webinar na temu "Vid i vozači" - Davor Mihaljević Prijava je obavezna putem maila
On-line webinar na temu "Vid i vozači" - Davor Mihaljević Prijava je obavezna putem maila
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : 30.10.2020. petak, 20 sati, on-line edukacija

30.10.2020. petak, 20 sati, on-line edukacija

21.10.2020 | 18:03
Poziv na sudjelovanje u on-line edukaciji, teme: Optometristica u optici, Tržište EU za vrijeme COVID-19
Poziv na sudjelovanje u on-line edukaciji, teme: Optometristica u optici, Tržište EU za vrijeme COVID-19

Regulacija standarda optometrist/ica

25.7.2020 | 11:55
Pojašnjenja o procesu, uzroci i posljedice
Pojašnjenja o procesu, uzroci i posljedice

ODGOĐENO - 31.07.2020. petak, 20 sati, Optometristica u Optici - webinar

9.7.2020 | 7:23
Webinar On-line izlaganje na temu: Optometristica u Optici - Sara Lončar. Samo za članove HDOO-a , Standard zanimanja optometrist - pojašnjenja i rasprava
Webinar On-line izlaganje na temu: Optometristica u Optici - Sara Lončar. Samo za članove HDOO-a , Standard zanimanja optometrist - pojašnjenja i rasprava
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : 03.07.2020. petak, 20 sati, on-line edukacija

03.07.2020. petak, 20 sati, on-line edukacija

2.7.2020 | 11:04
Optometrija u očnoj poliklinici, Subjektivan pogled na ulogu optometrista u očnoj poliklinici na temelju iskustva iz tri različite očne poliklinike sa različitim zahtjevima i potrebnim znanjima i vještinama
Optometrija u očnoj poliklinici, Subjektivan pogled na ulogu optometrista u očnoj poliklinici na temelju iskustva iz tri različite očne poliklinike sa različitim zahtjevima i potrebnim znanjima i vještinama
Hrvatsko društvo optičara i optometrista : 26.06.2020. petak, početak u 20 sati, On-line edukacija: Prepoznavanje abnormalnosti na oku i što s njima ?

26.06.2020. petak, početak u 20 sati, On-line edukacija: Prepoznavanje abnormalnosti na oku i što s njima ?

26.6.2020 | 6:06
Preporučeno za: Optometriste, napredne optičare, majstore očne optike Potrebna predznanja iz: Osnove patologije oka, Anatomije glave i oka, Farmakologije, Oftalmoskopije, Skiaskopije, Biomikroskopije
Preporučeno za: Optometriste, napredne optičare, majstore očne optike Potrebna predznanja iz: Osnove patologije oka, Anatomije glave i oka, Farmakologije, Oftalmoskopije, Skiaskopije, Biomikroskopije
Želite li primati najnovije i redovite vijesti od HDOO-a, kliknite na sličicu dolje i prijavite se na HDOO Newsletter
Hrvatsko društvo optičara i optometrista :
hdooinfo@gmail.com
Hrvatsko društvo optičara i optometrista :
Društvo provodi program usavršavanja kroz projekte kontinuirane edukacije pod nazivom HDOO Certifikat kvalitete. Stručna predavanja tematski su podijeljena u nekoliko kategorija, a interaktivne i praktične radionice će pomoći u usavršavanju vještina potrebnih svakom optičaru ili optometristi zaposlenom u optičkom servisu. Planirani mjesečni termini za 2021.g. su zadnja srijeda u mjesecu s početkom u 19 sati. Vaš cijenjeni prijedlog teme predavanja ili radionice rado ćemo zaprimiti na hdooinfo@gmail.com (subjekt: Predavanja teme, prijedlog). Unaprijed Vam se zahvaljujemo na suradnji.

Pretraživanje

Traži